Aloitin bloggaamisen 2009-2010 matkablogeilla. Ensimmäinen kertoi vaihtovuodestani Belgiassa, seuraava sitten reissuistani Tansaniassa. Kummankin tarkoitus oli välittää terveisiä kotipuoleen ja kertoilla tutuille millaista elo on eri puolella palloa. Bloggaaminen on näistä ajoista muuttunut rajusti ja tuntuu, että bloggaaminen on jokanaisen (ja miksi ei miehenkin) tavoitteellinen harrastus.Meillä Suomessakin on huomattu bloggaajien vaikutusvalta, kun suositut lifestyleblogit pursuavat mainoksia ja sisältöyhteistöitä.

Yksi omasta mielestä melkoisen huvittava ilmiö näkyy portaaliblogeissa. Suurelle blogijoukolle on kaikille annettu sama tuote käyttöön ja yritys ostaa bloggaajalta postauksen tuotteen esittelystä. Sitten blogiportaalissa on parin viikon ajan samasta tuotteesta kirjoitettuja postauksia, joissa tuotteen ominaisuudet ovat kopioitu suoraan yrityksen tiedotteesta höystettynä ylistävillä adjektiiveilla.

Tämän tyyppisiä yhteistöitä näkyy erityisen paljon uusien tuotteiden lanseerauksien yhteydessä ja tällainen kriittinen lukija menettää samantien mielenkiintonsa uutuustuotteeseen. Onko tämä laadukasta sisältöyhteistyötä? Hetkellinen näkyvyys on varmasti kova mutta pissiikö se kuitenkin yrityksen nilkoille, jos kuluttajat saavat yliannostuksen proteiinirahkasta jo sen lanseerauksessa? Entä onko blogien kohderyhmä sama kuin tuotteen? Sehän ei auta yhtään, jos näkyvyys on kova, jos kohderyhmä on totaalisen väärä.

Toinen ilmiö mihin olen lähiaikoina blogimaailmassa törmännyt on aivan naurettavat yhteistyöpyynnöt. Pahimmat ehdotukset sisältävät pyynnön, ettei kaupallisuus saisi näkyä yhteistyöpostauksessa. “Hei ja kiitos kiinnostuksestasi blogiani kohtaan mutta tiesitkö, että tällainen yhteistyö täyttää piilomainonnan kriteerit?” Tällaisen laittoman yhteistyöpyynnön palkkiona saatetaan tarjota esim. parin kympin lahjakorttia tai alennuskoodia. Entä mitä sanotte yhteistyötarjouksesta, jossa bloggaajaa pyydetään ensin omalla rahalla tilaamaan yrityksestä tuotteita (alennuksella, mutta silti) ja sen jälkeen kirjoittamaan niistä arvioita? Surullisinta on, että joku bloggaaja näihinkin lähtee mukaan, eipä tällaisia tarjouksia muuten ilmaantuisi inboxiin tasaisin väliajoin.

Eihän se kai tyhmä ole joka ehdottaa mutta peräänkuulutan silti jotain rotia yrityksiltäkin! Siinä pari senttiäni, jatkan mielelläni keskustelua blogiyhteistöistä kommenttilaatikossa tai Twitterissä @SariSarpukka.